Hoe Ripple de banken aan de crypto wil krijgen

Je hoort het vaak van mensen die niet in Ripple investeren. Banken hebben helemaal geen XRP nodig om gebruik te maken van de technologieën van Ripple. Dit klopt. In dit artikel leg ik je graag uit waarom dit helemaal geen probleem is. Sterker nog, dit is zelfs onderdeel van de strategie van Ripple om banken uiteindelijk XRP te laten gebruiken.

De rol van XRP in de producten van Ripple

Om te kunnen begrijpen hoe Ripple XRP in de markt zet, kijken we eerst naar de producten van Ripple. We richten ons hierbij specifiek op de producten voor banken, xCurrent en xRapid. xRapid (XRaPid) gebruikt XRP, xCurrent niet. Uiteindelijk is xCurrent een opmaat naar het gebruik van xRapid en dus XRP.

Wat is xCurrent?

In dit licht kun je xCurrent zien als het instapmodel van Ripple. Als een bank xCurrent gebruikt, maken ze gebruik van de systemen van Ripple om internationale betalingen te doen. Dit systeem bestaat uit vier componenten die er samen voor zorgen dat betalingen snel en foutloos worden gedaan:

  1. Berichtenmodule: Deze stuurt informatie heen en weer tussen de banken, zoals kosten, wisselkoersen en gegevens van zender en ontvanger
  2. Validator: Een component dat vastlegt of een transactie succesvol is geweest of niet.
  3. Interledger Protocol (ILP) Ledger: Een overzicht van de credit, debet en liquiditeit van de partijen in de transactie. Zodra de transactie is gevalideerd, wordt het geld binnen enkele seconden overgezet.
  4. Wisselkoersmodule: Speelt een rol bij internationale betalingen, bijvoorbeeld door wisselkoersen bekend te maken.

xCurrent is dus een blockchain oplossing om internationale betalingen te kunnen faciliteren. Betalingen worden vastgelegd in niet-muteerbare bestanden. Tegelijkertijd wordt vooraf gevalideerd of een transactie mogelijk is.

De voordelen van xCurrent zijn duidelijk. Betalingen worden vooraf gevalideerd, waardoor het aantal fouten flink afneemt. Dit biedt grote kostenbesparingen, zeker als je bedenkt dat bijna 10% van de betalingen via SWIFT fout gaat[1]. Daarnaast worden betalingen een stuk sneller afgehandeld. Met xCurrent kun je internationale betalingen dertig procent goedkoper doen. Daarnaast is de transactie een stuk sneller klaar.

In dit filmpje wordt op een (ietwat technische) wijze uitgelegd hoe xCurrent werkt.

Het gebruik van xRapid

Een kostenbesparing van 30% is leuk, maar stel nu eens dat je een besparing van 60% kon realiseren op internationale bankbetalingen. xRapid maakt dit mogelijk. De verdere kostenbesparing wordt gerealiseerd door gebruik te maken van XRP.

Deze kostenbesparingen zijn mogelijk doordat XRP verschillende voordelen biedt. Fluctuaties in wisselkoersen zijn een minder groot probleem. Er is minder liquiditeit nodig, omdat er voor een korte periode liquiditeit wordt gekocht in de vorm van XRP. Ook houden banken rekeningen aan in andere valuta. Deze kunnen weg als XRP wordt gebruikt. Ook dit scheelt in de kosten.

Waarom niet gelijk xRapid

Natuurlijk, als je als bank voorop wilt lopen en veel kosten wilt besparen, dan begin je vandaag nog met xRapid. Je zorgt ervoor dat al je betalingen via xRapid verlopen en je bespaart honderden miljoenen op jaarbasis. In de praktijk is dit helaas nog niet mogelijk.

Dit heeft te maken met regelgeving. In verreweg de meeste landen is nog niet helder gedefinieerd wat cryptovaluta eigenlijk zijn. Mogen banken cryptovaluta op hun balans schrijven? Zou het kunnen dat bepaalde landen cryptovaluta misschien toch wel in zijn geheel gaan verbieden? Wordt het mogelijk de volatiliteit van cryptovaluta te ondervangen?

Er zijn nog veel vragen die beantwoord moeten worden voordat banken over kunnen op xRapid en dus het gebruik van XRP. Financiële transferbedrijven zoals MoneyGram en Western Union zijn aan minder regels gebonden. Deze bedrijven zijn dan ook al wel over op xRapid.[2]

xCurrent als voorwaarde voor xRapid

Dit maakt dat xCurrent een belangrijke voorwaarde is voor het succes van xRapid. Aan de ene kant kan Ripple met xCurrent het SWIFT-netwerk proberen uit de markt te drukken. Gezien de kostenvoordelen, de reductie in het aantal fouten en het grote aantal banken dat momenteel met Ripple in zee gaat. Hiermee koopt Ripple tijd. De regels omtrent cryptovaluta en banken zullen in de toekomst naar alle waarschijnlijk aangepast gaan worden. Er moet nog officieel vastgesteld worden wat cryptovaluta nu eigenlijk zijn.

Ripple strategie

Ripple is er ook actief mee bezig om deze aanpassingen verder te stimuleren. Dit doen zij bijvoorbeeld door een evenement te organiseren voor centrale banken[3]. Bepaalde centrale banken, waaronder de ECB, zien ook al mogelijkheden voor het gebruik van cryptovaluta bij internationale betalingen[4].

Op het moment dat de regels omtrent cryptovaluta en banken aangepast worden, zit Ripple op de eerste rij. De banken die aangesloten zijn bij xCurrent kunnen heel snel overgaan tot het gebruik van xRapid voor verdere kostenbesparingen. Zelfs al zouden alle beperkingen qua regelgeving morgen opgeheven worden, dan nog zouden veel banken eerst xCurrent gebruiken omdat dit meer vertrouwd is voor hen.

Het lijkt nu nog een beetje onwerkelijk dat banken cryptovaluta gaan gebruiken, maar de voordelen om dit al op korte termijn te doen zijn groot. Regelgeving staat dit voorlopig nog in de weg. Gelukkig zien ook grote centrale banken de mogelijkheden in van cryptovaluta. Daarnaast is er vertrouwen nodig. Banken zijn grote bedrijven die niet over een nacht ijs gaan.

Je kunt het de pogingen van Ripple misschien nog wel het beste vergelijken met de zoektocht naar je perfecte partner. Ook al is het je doel om met je droomvrouw of -man te trouwen, je vraagt diegene niet gelijk ten huwelijk. Dit doe je pas als er wat vertrouwen is opgebouwd en je een tijdje verkering hebt gehad. xCurrent is de verkering en xRapid datgene waar het uiteindelijk allemaal om te doen is. Zijn het vertrouwen en de regelgeving er, dan komt het helemaal goed met XRP.

[1] https://www.swiftinstitute.org/wp-content/uploads/2014/09/SWIFT-Institute-Working-Paper-No.-2012-006-Network-Analysis-of-Global-Payment-Flows_v5-FINAL.pdf

[2] http://fortune.com/2018/01/11/ripple-moneygram-xrp-cryptocurrency-bank-transfers/

[3] https://ripple.com/insights/ripple-hosts-worlds-central-banks-to-explore-next-generation-of-payments/

[4] https://ripple.com/insights/european-central-bank-weighs-distributed-ledger-tech/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *