Waarom kan ik 20 XRP niet verkopen? De werking van de XRP wallet reserve

Nou, dat is ook mooi. Wil je je XRP verkopen en dan lukt het niet om je wallet helemaal leeg te krijgen. Wat je ook doet, het lukt je maar niet om van de laatste 20 XRP af te komen. Dit ligt aan de XRP wallet reserve. Wat is dit? En kun je de XRP wallet reserve verkleinen?

De XRP wallet reserve

De reden dat je niet in staat bent om de laatste 20 XRP uit je wallet te verkopen, is omdat iedere wallet een minimumbalans moet hebben van 20 XRP. Deze XRP wallet reserve is bedoeld als maatregel tegen spamwallets en spamtransacties op het systeem. Met de lage transactiekosten van een Ripple Coin transactie (0,000001 ) zou je heel makkelijk en goedkoop talloze transacties over de XRP blockchain kunnen sturen. Op die manier zou je theoretisch vertraging kunnen creëren. De wallet reserve is dus in feite niets anders dan een maatregel tegen spam.

Mijn wallet reserve is meer dan 20 XRP – wat kan ik doen?

In sommige gevallen bevat je wallet meer bezittingen dan alleen maar XRP. In dit geval wordt er per bezitting nog vijf XRP vastgezet. Volgens de reserves richtlijn van Ripple zijn dit de volgende bezittingen.

  • Offers – dit zijn aanbiedingen voor het wisselen van bepaalde valuta (bijvoorbeeld voor het wisselen van USD naar EUR). In de meeste gevallen worden offers gelijk ingelost door deze te linken aan bestaande offers, maar soms blijven offers open staan.
  • Trust lines – Een trust line is te vergelijken met een gezamenlijke bankrekening waarvoor je twee bankpassen hebt. Zowel jij als je partner kunnen geld uitgeven, maar de hoeveelheid geld op de rekening is voor beide bankpassen gelijk. Een trust line is vooral handig als je de traceerbaarheid van je betalingen wilt vergroten. Op de gezamenlijke bankrekening kun je immers ook zien dat je partner exclusieve kleding heeft gekocht.
  • Signer List – De XRP-programmatuur maakt het mogelijk dat een transactie ondertekend moet worden door verschillende ‘wallets’. Als je een signer list maakt, kun je bijvoorbeeld regelen dat iedere uitgave ook door de directeur van je bedrijf moet worden ondertekend.
  • Betalingen met onderpand – Ripple heeft een protocol voor betalingen met een onderpand. Als persoon X zijn bedrijf verkoopt aan persoon Y, dan kan het zijn dat een deel van de betaling pas op 31 december plaats vindt. Dit wordt in het engels Escrow genoemd. De te betalen gelden worden vastgezet. De betaling met onderpand zelf geldt ook als een bezitting en daarom worden er vijf XRP vastgehouden.
  • Payment Channels – Een payment channel is niet meer dan een soort protocol waarmee betalingen in XRP kunnen worden gedaan. Voor een volledige uitleg van het protocol, klik hier.
Wallet reserve
De wallet reserve van een Gatehub wallet wordt gestort

Wat gebeurt er als ik onvoldoende XRP heb?

Het kan gebeuren dat je te weinig XRP hebt. Dit kan gebeuren als de vereiste reserve omhoog gaat, of als je een nieuwe ‘bezitting’ krijgt. In dit geval kun je nog betalingen doen met XRP, zolang je de transactiekosten kunt betalen. Je kunt dan geen nieuwe bezittingen aanmaken (zoals een payment channel). Wil je dit wel, dan zul je XRP moeten bijstorten of je moet wachten tot de wallet reserve verlaagd wordt.

Gatehub Wallet

Veel mensen maken gebruik van de walllets van Gatehub voor hun XRP. In Gatehub is het eenvoudig mogelijk om een trust line aan te gaan met bijvoorbeeld GateHub’s EUR and GateHub Fifth’s BTC. Je kunt de trustlines verbreken door links in het menu naar wallet te gaan. Vervolgens klik je rechtsonder in beeld op ‘advanced’. Vervolgens kun je op ‘show trust lines’ klikken. Heb je trust lines, dan klik je op het kruisje naast de trust lines.

Klik op trust lines om je trust lines te verbreken op Gatehub

Gaat de reserve ooit nog naar beneden?

Voor het overgrote deel van de tijd dat XRP bestand waren de kosten van een wallet erg klein. Tot laat in 2017 kostte deze wallet je een paar euro, maar met de explosieve stijging van eind 2017 en begin 2018 is de prijs voor het aanhouden van je wallet dus flink hoger geworden. Gelukkig is de hoogte van de wallet reserve niet in beton gegoten.

De hoogte van de XRP wallet reserve kan worden aangepast als gevolg van een process genaamd ‘fee voting’. Een uitleg van dit proces vind je hier. In het kort komt het er op neer dat de validators, (vergelijkbaar met miners bij Bitcoin) stemmen over de hoogte van de wallet reserve, de prijs van de orders, en de kosten van een transactie.

Mocht de wallet reserve ooit omlaag gaan (naar bijvoorbeeld 10 XRP), dan kun je de overgebleven 10 XRP gewoon verkopen.

Wat betekent dit voor een handelaar?

Als je nu besluit te gaan handelen in XRP, dan is het belangrijk om de XRP wallet reserve in ogenschouw te houden. Koop je honderd XRP, dan betekent dit dat je een winst moet maken van 20% om de wallet reserve goed te maken. Koop je daarentegen 1000 XRP, dan hoef je maar 2% winst te maken.

Een andere oplossing is om je XRP op te slaan bij Binance. Binance houdt een centrale wallet aan, maar het is niet zeker of dit er toe leidt dat je ook geen wallet reserve nodig hebt. Wil je je XRP versturen, dan betaal je wel hogere transactiekosten. Bovendien stel je je hierbij bloot aan de gevaren van het aanhouden van een wallet op een exchange. Laat in de comments weten of je een wallet reserve nodig had bij Binance.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *