Woordenlijst crypto en XRP

Als je rondkijkt op fora of facebookgroepen over XRP of andere cryptovaluta kom je vaak begrippen waarvan je denkt ‘WTF!?’ Er is een uitgebreid jargon ontstaan, wat het soms moeilijk maakt een discussie te begrijpen. Denk aan zinnen als: ‘De whales zullen nog wel wat meer fud verspreiden, dus hodl gewoon, jongens’. Deze woordenlijst helpt je om dit soort teksten te begrijpen zodat je kunt antwoorden. ‘Ik hou mijn zerps gewoon. To the moon! De Zerpening is nabij.’

Whale: Een whale is een handelaar in cryptocurrency die een dusdanig grote hoeveelheid munten heeft dat hij de markt kan beïnvloeden. Van de meeste cryptovaluta wordt maar een klein deel effectief verhandeld. Iemand met tientallen miljoen XRP of met 2000 Bitcoins kan een grote invloed uitoefenen op de markt. Om in de metafoor van de whale (walvis) te blijven, is de gewone man maar een simpel harinkje.

Fud: Fear, uncertainty and doubt; het verspreiden van slecht nieuws of het verspreiden van angst over de markt in cryptovaluta of over een bepaalde munt. Er is echter een dun lijntje tussen Fud en gegronde argumenten. Als je op een forum over Ethereum een gegrond argument loslaat over waarom Ethereum zijn beste tijd gehad heeft, dan word je beschuldigd van FUD. Als je argumenten echt goed zijn, is dit onterecht.

Hodl: Hodl betekent zoiets als: niet verkopen, houd je portefeuille intact. Anders dan je zou verwachten is Hodl geen typfout van een dronken gast ergens op Reddit die tijdens een crash riep dat je vooral niet moest verkopen. Het staat voor ‘Hold on for dear life’. Als de koersen flink dalen, kom je het woord overal tegen. Hodlen is ook de naam van de strategie waarbij je een munt koopt met het oog op de toekomstige waardestijging.

Fiat: Fiat is jargon voor conventionele valuta. Als iemand zegt dat hij wat fiat aanhoudt, wil dat zeggen dat hij wat geld achter de hand houdt om bij te kopen als de koersen verder dalen.

Pump and dump: Een pump and dump is een vorm van marktmanipulatie waarbij een groep mensen een cryptomunt opkoopt en vervolgens weer verkoopt. Vaak worden dit soort acties georganiseerd, waarbij de mensen die te laat zijn de volle mep betalen voor een munt. De organisatoren hebben hun winst en de mensen die te laat zijn, zitten met een waardeloze munt.

Fork: Soms verschillen de meningen over hoe het verder moet een bepaalde munt. Soms leidt dat tot een splitsing, waarbij er twee munten zijn. Een dergelijke splitsing heet een fork. Als er een fork komt van Bitcoin, zoals bij het ontstaan van Bitcoin Cash, dan kunnen de mensen die Bitcoin hebben, ook Bitcoin Cash claimen. Sommige forks verdwijnen snel uit de belangstelling, maar Ethereum Classic en Bitcoin Cash om een paar voorbeelden te noemen zijn blijvertjes.

To the moon/Lambo: Supporters van bepaalde cryptomunten zijn net als voetbalfans. Ze geloven allemaal dat hun munt het beste is en het meeste in waarde gaat stijgen. Deze grote waardestijging wordt vaak ‘to the moon’ genoemd. De waarde van de munt gaat door het dak en naar de maan. De stille droom van de meeste cryptobezitters is om een Lamborghini te kopen. Vandaar dat je ook vaak het woord ‘Lambo’ hoort. Ben je ongeduldig, dan vraag je: ‘When lambo, when moon?’.

Lambo

Credits: Alexandre Prevot

Specifieke termen voor Ripple

Zerp: De zerp is een soort liefkozende benaming voor een XRP-munt. Ripple-bezitters refereren vaak op deze manier aan hun munt. Het woord zerp is een verbastering van de uitspraak van XRP.

Drops: Iedere XRP is onderverdeeld in 1 miljoen drops. Een drop is dus een subeenheid van de XRP. Overigens is de term drop geen jargon of slang, maar een officiële term die ook door Ripple zelf wordt gebruikt.

Zerpening: Het woord Zerpening wordt gebruikt om de grote waardestijging van XRP aan te duiden. Gesprekken over de zerpening gaan dan ook vaak gepaard met dromen van mensen die vroeeg met pension willen, een lamborghini willen kopen of met andere wilde plannen,

Flippening: Bitcoin is de oercryptocurrency. Het marktaandeel van de Bitcoin is groot en prijsschommelingen hebben grote invloed. Daarnaast vindt heel veel handel tussen verschillende cryptovaluta plaats in BTC. Dit komt omdat BTC verreweg de meeste handelsparen heeft op exchanges.

Het is de vraag hoelang dit nog gaat duren. Met name Ethereum, maar ook bijvoorbeeld XRP pakken door de tijd heen steeds meer marktaandeel. Sommige mensen, maar beslist niet iedereen, verwacht dat andere munten BTC op een gegeven moment naar de kroon gaan steken. Dit wordt de Flippening genoemd.