Wat is de ripple coin?

De Ripple coin (afkorting XRP) is de valuta binnen het Ripple protocol. Het is op dit moment met een kleine tien miljard euro de cryptocurrency met de twee op na hoogste marktwaarde van alle altcoins, na Bitcoin en Ethereum. De vraag is dan ook onvermijdelijk: waarom hebben mensen collectief bijna 40 miljard geïnvesteerd in deze munt?

Wat is Ripple en wat is de Ripple coin?

Het Ripple protocol is een protocol dat ontwikkeld is om betalingsverkeer tussen verschillende banken, al dan niet in verschillende valuta, te faciliteren. Hiervoor maakt het gebruik van verschillende digitale technieken. Als eerste is er een soort publieke database met daarin de balansen van alle gebruikers. Ten tweede is er een gepubliceerde database waarin partijen (denk bijvoorbeeld aan hedgefunds of geldwisselkantoren) hun vragen voor andere valuta kunnen publiceren. Het Ripple protocol wordt op die manier wel vergeleken met het SMTP-protocol, dat ervoor zorgt alle servers en computers met alle e-mails overweg kunnen.

Ripple
Het officiële Ripple logo

De publieke database en de lijst van vraag en aanbod kunnen zorgen voor flink lagere kosten voor banken en andere partijen. Daarnaast kunnen transacties razendsnel voltooid worden. Binnen 3-5 seconden is het mogelijk om een transactie tussen twee soorten valuta te voltooien. Met name bij valutaparen die niet vaak onderling verhandeld worden biedt dit grote voordelen.

En wat doet de Ripple coin dan?

De Ripple coin is de ‘native currency’ van het Ripple protocol. Het speelt een belangrijke rol binnen het Ripple protocol. Aan de ene kant wordt het gebruikt om transactiekosten te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld als er een transactie plaatsvindt tussen twee soorten valuta waarbij er niet voldoende vraag en aanbod is. Als een Argentijnse handelaar zaken doet met een bedrijf in Vietnam, zou dit nu in Dollars gebeuren. Zowel het Argentijnse als het Vietnamese bedrijf is dan geld kwijt voor een conversie met dollars. Met de Ripple coin is het in principe mogelijk om deze transactiekosten bijna helemaal op te heffen.

Foreign exchange

Een ander belangrijk voordeel van de Ripple coin is dat er geen onderlinge kredietrisico’s zijn tussen partijen. Dit heeft er mee te maken dat er geen derde partij (zoals een bank nodig is) om een rekening tussen twee partijen te vereffenen. Een andere voordeel is dat er een escrow functie is, waarbij Ripple coins pas vrijgegeven worden op het moment dat er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Als laatste zijn de transactiekosten met Ripple coins erg laag. Deze liggen op minder dan een honderdste cent.

Wie gebruiken Ripple

Inmiddels zijn er een al een groot aantal banken en andere bedrijven die het Ripple protocol gebruiken. Zo hebben 15 van de 50 grootste banken in de wereld Ripple in gebruik genomen. Bekende banken die meedoen aan Ripple zijn onder andere Santander en de Nationale Bank van Abu Dhabi. Onder andere de Royal Bank of England is aan het experimenteren met Ripple. Het grootste deel van de Ripple coins die in omloop komen, worden gekocht door financiële instellingen.

Hoeveel Ripple coins zijn er?

Er zijn in totaal 100 miljard Ripple coins ‘gemaakt’. Van deze Ripple coins ligt een groot deel nog op de plank. Op het moment van schrijven zijn 38 miljard van de Ripple coins op de markt. Circa 20 miljard waren oorspronkelijk eigendom van de makers van Ripple coin, maar deze zijn inmiddels voor een groot deel weggegeven, onder andere aan goede doelen.

Ripplecoin
Het symbool van de Ripple coin, zoals je deze meestal ziet op exchanges

De overige Ripple coins worden geleidelijk aan op de markt gebracht. Ripple heeft zelf nog ongeveer 61 miljard Ripple coins. Daarvan worden over een periode van 55 maanden op de markt kunnen worden gebracht. Iedere maand komen er een miljard Ripple coins vrij. Als deze niet worden verkocht, dan worden ze opnieuw vastgezet.  De overige 6 miljard Ripple coins kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld initiatieven te sponsoren die het Ripple netwerk verbeteren.

Is het dan wel verstandig om Ripple coins te kopen?

Dat hangt er vanaf. Aan de ene kant kunnen er dus nog veel Ripple coins op de markt komen. Dit kan de prijs drukken, zeker als er misschien een grote private partij uit het Ripple protocol stapt.

Aan de andere kant heeft het systeem een heel groot potentieel. Lees bijvoorbeeld dit artikel eens. Er gaan dagelijks vele honderden miljarden om in het internationale betalingsverkeer. Zelfs al zou slechts een klein deel daarvan gebruik gaan maken van Ripple coins, dan is de kans groot dat de waarde van de munt rap gaat stijgen.

Wil je Ripple coins kopen, lees dan hier hoe je dat moet doen. Je kunt natuurlijk ook gelijk naar Bitvavo gaan.