Short gaan in Ripple, kan het?

Af en toe zijn er van die weken dat de koers van Ripple en andere cryptovaluta ineens hard onderuit gaat. In januari 2018 bijvoorbeeld verloor Ripple binnen vier dagen eenderde van haar waarde. Het is vervelend dat je een deel van je winst ziet verdampen. Maar een belangrijkere vraag is: is het mogelijk om geld te verdienen bij een dalende koers van de XRP?

We zullen je gerust stellen; het is mogelijk om geld te verdienen bij dalende koersen van cryptovaluta. In dit artikel leggen we je uit hoe je geld kan verdienen bij een dalende markt. Dit kan eenvoudig door je aan te melden bij Bitmex.

Short gaan

Om geld te verdienen in een dalende markt moet je short gaan met futures. Deze zin bevat twee termen die je misschien niet zo goed kent.

Futures zijn termijncontracten waarbij je een onderliggend product (XRP, aandelen, goud, olie of aardappels) op een afgesproken moment in de toekomst levert of koopt tegen een vooraf gestelde prijs. Als je uitgaat van een prijsstijging ga je in de toekomst kopen tegen een afgesproken prijs. Dit noemen we long gaan. Als je short gaat, ga je verkopen.

Om short te gaan leen je het onderliggende product. Je leent bijvoorbeeld 1000 XRP bij een prijs van $0,50. Je verwacht dat deze XRP’s morgen om 12:00 nog maar $0,45 waard zijn. Daarom verkoop je de XRP gelijk. Als de prijs morgen om 12:00 uur inderdad $0,45 is, koop jij weer XRP die je teruglevert aan de partij waar je de XRP van geleend had. Je winst is dan $0,05 * 1000 = $50 (minus kosten). En dat in een dalende markt.

Als je via Bitmex handelt, sluit je futures contracten af. Meestal hebben deze futures een wat langere looptijd, bijvoorbeeld van twee maanden. Belangrijk is wel dat je op Bitmex handelt in de prijs van XRP ten opzichte van Bitcoin. De koers van XRP kan dalen ten opzichte van de bitcoin, ondanks dat de prijs in dollars stijgt.

Maak meer winst met leverage (of verlies je geld sneller)

Bitmex biedt ook de mogelijkheid om een hefboom (leverage) in te stellen. Hiermee vergroot je de blootstelling van je future aan prijsrisico’s. Stel, we nemen een hefboom van 10. Dan zouden we bij een prijsstijging van XRP naar $0,55 al onze inleg volledig kwijt zijn. Zou XRP naar $0,45 zakken, dan zouden we een winst hebben van 100%. Voor iedere tien procent die XRP verder daalt, stijgt onze winst met 100%.

Speculeren op koersstijging op Bitmex

Bij Bitmex kun je ook speculeren op een koersstijging. Bij een hefboom van 10, en uitgaande van een startprijs van $0,5, heb je ook dan een koersstijging van 10% genoeg om je inleg te verdubbelen (minus kosten). Bij het speculeren op een koersstijging is je winst in theorie oneindig, omdat de koers in theorie tot in de hemel kan doorstijgen.

Risico’s en nadelen

Laten we er niet omheen draaien, je vermogen loopt risico. De prijs van de cryptovaluta kan stijgen. In tegenstelling tot wanneer je handelt in futures op de beurs, kun je nooit meer dan je inleg verliezen.