Ripple veilig opslaan; drie manieren

Een van de grootste uitdagingen van het investeren in cryptocurrency is het veilig opslaan van je Ripple. Regelmatig hoor je verhalen van mensen die gehackt zijn waardoor hun cryptocurrency is gestolen, of andersom; iemand die zijn secret key is verloren waardoor een wallet ontoegankelijk is.

Hoe sla je je digitale munten veilig op, terwijl je er tegelijkertijd nog makkelijk bij kunt? Op deze pagina lees je alles over de drie manieren waarop je Ripple kunt opslaan. In een web-based wallet, in een software/papieren wallet of een hardware wallet.

  1. Web-based wallets

Een web-based wallet is met afstand de meest toegankelijke manier om Ripple coin op te slaan. Je kunt eenvoudig een account aanmaken op Bitvavo en je hebt binnen een handomdraai een wallet aangemaakt. Met behulp van een gebruikersnaam, wachtwoord en eventuele tweestapsverificatie (wel een aanrader) kun je je gegevens beschermen. Om een storting te doen gebruik je het walletadres dat je van Bitvavo krijgt, inclusief je destination tag.

Een web-based wallet is helaas ook meteen vrij onveilig. In het slechtste geval gaat de eigenaar van de walletprovider er met alle cryptocurrencies vandoor. Aangezien Bitvavo een Nederlandse partij is, is die kans nihil (tenminste, ze zouden er niet mee wegkomen). Een gericht hack blijft natuurlijk wel altijd een risico, al zijn veel exchanges daar tegen verzekerd. Sommige walletaanbieders rekenen wel hoge transactiekosten voor het versturen van XRP, maar Bitvavo niet.

Voordelen:

+ Makkelijk in het gebruik; in feite niet veel ingewikkelder dan online bankieren

+ Mogelijkheid voor ondersteuning als je toch vragen hebt

+ Mogelijkheid om je munten te gebruiken onafhankelijk van locatie

+ Gemakkelijkste oplossing als je vaak transacties wilt doen

Nadelen:

– Hogere transactiekosten (bij sommige wallets).

– Je cryptogeld is niet volledig in eigen beheer

  1. Software of papieren wallet

Veel wat meer tech-savvy gebruikers verkiezen een software (desktop) wallet of een papieren wallet boven een web-based wallet. De eenvoudigste manier om een desktop wallet te maken is via de software van Bithomp. Het belangrijkste voordeel aan een software wallet is dat je deze volledig in eigen beheer hebt. Dit is tegelijkertijd ook het belangrijkste risico, omdat je daarmee zelf ook kwetsbaar wordt voor de gevolgen van bijvoorbeeld een hackpoging.

Je kunt de risico’s van software wallet beperken door deze zoveel mogelijk offline te houden. Zo kun je de wallet op een USB-stick zetten op een moment dat je geen internetverbinding hebt. Als je je echt van de best mogelijke beveiliging uit gaat, dan gebruik je iedere wallet maar één keer. Dit maakt het doen van een transactie wel wat omslachtig.

Er zijn ook tools die het mogelijk maken om een wallet uit te printen op papier. Een papieren wallet is makkelijk mee te nemen, maar het is natuurlijk mogelijk dat iemand een foto of een kopie maakt van het papier.

Voordelen:

+ Volledig in eigen beheer

+ Erg veilig te maken met de juiste voorzorgsmaatregelen

+ Uitstekend geschikt als je weinig handelt

Nadelen

– Vereist de nodige technische kennis

– Vereist betere beveiliging van je eigen computerapparatuur

– De kans is aanwezig dat je de bestanden kwijtraakt

 

  1. Hardware wallets

Een aantal bedrijven hebben hardware wallets ontwikkeld. Eigenlijk zijn dit een soort kant-en-klare oplossingen om een software wallet te maken. Met behulp van de juiste software kun je eenvoudig een wallet installeren voor Ripple Coin, terwijl je de wallet ook kunt gebruiken voor andere cryptovaluta.

Een groot voordeel aan een hardware wallet is dat iemand de wallet fysiek in bezit moet hebben om toegang te krijgen tot je wallet. Natuurlijk kan een wallet ontvreemd worden, maar als je hem slim verstopt kan eigenlijk niemand er bij. Uiteraard zijn er extra veiligheidsmaatregelen, in de vorm van secret keys. Zelf kun je met een passphrase nog toegang krijgen tot je XRP en andere coins. Een voorbeeld van een hardware wallet is de Ledger Wallet. Deze kun je eenvoudig bestellen bij het Nederlandse Hardwarewalletonline. Onze partner Hardwarewalleronline biedt Nederlandstalige support. Je kunt je Ledger Wallet eenvoudig met iDeal afrekenen.

hardware wallet

Voordelen:

+ volledig in eigen beheer

+ Veiliger dan een software wallet

+ Ook te gebruiken als je veel transacties doet

Nadelen:

– De hardware wallet kan ook gestolen worden

– De enige oplossing die geld kost.

Ripple veilig opslaan

Er zijn verschillende soorten wallets die allemaal aan verschillende behoeften voldoen. Zelf heb ik een Ledger Wallet aangevuld met een kleine wallet voor lopende zaken op Gatehub. Een software wallet is alleen een goede oplossing als je geld wilt besparen bij een buy-and-hold strategie. In principe hebben alle drie de manieren hun eigen voor- en nadelen en zul je moeten kijken wat je van plan bent te gaan doen met je XRP.

Op dit moment is de beste optie om een Ledger Wallet Nano S te bestellen bij Hardwarewalletonline. Deze kost momenteel €96.

Update 09-01-2018
Kijk uit met het kopen van een tweedehands wallet. Er zijn berichten dat er gemanipuleerde tweedehands wallets verkocht worden op internet.