Micropayments – een andere toekomst voor XRP?

Een van de grootste beloften van cryptovaluta is nog steeds niet ingelost. Echte betalingen voor goederen of diensten. Je kunt een abonnement nemen op een pornosite via Verge of je kunt betalen bij Thuisbezorgd met Bitcoin, maar grootschalige adoptie blijft uit.

Een belangrijke reden hiervoor, zeker bij munten als Bitcoin en Ethereum, is dat op dit moment de transacties te kostbaar zijn. Een betaling met Bitcoin kost ongeveer 10-15 cent. Dit is prima als je een auto of een huis koopt. Koop je een biertje van twee euro, dan is dit biertje ineens vijf procent duurder. Is XRP een goede kandidaat om deze betalingen op zich te nemen?

Waarom zijn kleine betalingen zo interessant?

Voordat we kijken naar de vraag of het kan, is het eerst interessant om te kijken waarom kleine betalingen zo’n interessante markt zijn. Een heel groot deel van de betalingen die plaatsvindt zijn kleine betalingen van tien euro of minder. Je koopt een kopje koffie op het station. Je haalt een pakje sigaretten. Je parkeert je auto ergens. De kleine betalingen zijn misschien klein in waarde, maar groot in getal.

Daarnaast is er nog een groot onontgonnen gebied. Denk hierbij aan microtransacties voor bedrijven die content maken. Het is op dit moment nog niet mogelijk om zonder tussenkomst van een derde partij (zoals Blendle) één artikel te lezen uit een tijdschrift. Een goede manier om kleine betalingen te faciliteren zou dit wel mogelijk maken, zowel voor grote bedrijven (The New York Times, The Economist) als voor kleine bloggers zoals ik. Omdat dit soort transacties nu nog niet mogelijk zijn, gebeuren ze gewoon niet.

Is XRP geschikt voor micropayments?

Om een goede aanbieder te zijn van micropayments zijn twee dingen van belang. Allereerst moet het netwerk een grote hoeveelheid transacties per seconde kunnen verwerken. Er zijn immers heel veel kleine betalingen. XRP lijkt hier uitstekend voor geschikt gezien het feit dat het netwerk mogelijk in de toekomst meer dan 50000 transacties per seconde kan verwerken.

De tweede factor die van belang is zijn de transactiekosten. Ook op dit vlak is XRP erg aantrekkelijk. Een transactie kost momenteel tien drops. Dit is ruim minder dan een cent bij huidige koersen. Ideaal dus, zelfs bij betalingen van een paar cent. Uiteraard hebben de lage transactiekosten ook nog steeds een voordeel bij grotere betalingen, maar relatief is het voordeel kleiner. Als je een televisie koopt van €500, maakt een paar cent meer of minder niet zoveel uit.

Micropayments in de praktijk

We zien dan ook al voorbeelden waarin XRP gebruikt wordt voor kleine betalingen. Stefan Thomas, de voormalige CTO van Ripple, heeft Coil opgericht. Dit bedrijf wil precies dat doen wat ik eerder beschreef; het faciliteren van kleine betalingen voor content.

Een ander belangrijk voorbeeld is de XRPtipbot. De XRPTipbot, ontwikkeld door de Nederlander Wietse Wind, is een programma waarmee je mensen een fooi kunt geven via internet. Je voegt XRP toe aan je balans op de XRPtipbot. Vervolgens kun je bijvoorbeeld met een mention op twitter iemand een fooi geven van maximaal 5 XRP. Als je bijvoorbeeld ‘@ripplecoin_nl mooi artikel! @XRPtipbot +1’ tweet, dan wordt er 1 XRP van jouw balans afgehaald. Dit wordt vervolgens toegevoegd aan mijn balans.

Wat de XRPtipbot verder laat zien is dat er mogelijkheden zijn om een soort sidechains te maken. Als ik jou een fooi geef, dan vindt er niet direct een transactie op de XRP Blockchain plaats. Dit gebeurt pas op het moment dat jij je XRP opneemt van XRPTipbot. Op deze manier is het netwerk veel verder schaalbaar dan de 50000 transacties per seconde die de ledger kan verwerken.

Hoe denkt Ripple over kleine betalingen?

XRP lijkt dus bij uitstek geschikt te zijn voor kleine betalingen. De kleine betalingen lijken echter niet te passen bij de andere use cases voor Ripple, zoals het faciliteren van het internationaal betalingsverkeer. Des te interessanter dus om te kijken hoe Ripple er zelf over denkt.

Recent heeft Ripple een paar moves gemaakt die erop duiden dat zij een toekomst zien in de kleine betalingen. Zo heeft Ripple een investering gedaan van ongeveer $25 miljoen in Omni. Dit is een bedrijf dat opslagruimte voor goederen en apparaten verhuurt.

Een groot voordeel van XRP ten opzichte van andere cryptovaluta is dat er een bedrijf achter zit. Een bedrijf kan op een andere manier te werk gaan dan munten die decentraal georganiseerd zijn. Ook het feit dat Ripple gevestigd is in San Francisco, waar meerdere techbedrijven zitten, biedt kansen.

De mogelijkheden om XRP te gebruiken voor kleinere betalingen

XRP heeft goede kaarten als het gaat om het faciliteren van kleine betalingen. De niche kleine betalingen is echter een stuk dichter bevolkt dan die van het internationale betalingsverkeer. Wel zijn er mogelijkheden voor een dubbelslag. De kleine betalingen kunnen leiden tot meer liquiditeit en dit is precies wat ook nodig is om de internationale betalingen te kunnen faciliteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *