Hoe wordt de Ripple koers bepaald?

De koers van de Ripple is natuurlijk gebaseerd op vraag en aanbod. De schommelingen in de prijs kunnen echter nogal groot zijn, zoals je kunt zien op de grafiek hieronder. Hoe worden deze schommelingen in de Ripple koers veroorzaakt en kun je erop anticiperen als handelaar? We bespreken een aantal factoren die invloed hebben.

Ripple wordt meer mainstream

De koers van Ripple is eind augustus 2017 sterk gestegen. Een deel van deze prijsstijging was te verklaren omdat er in Korea veel vraag was naar de munt. De prijs steeg ook omdat Ripple een conferentie aankondigde waar Ben Bernanke (ex-voorzitter van de FED, de Amerikaanse centrale bank) en Tim Berners-Lee (algemeen beschouwd als de vader van het internet) komen spreken. Van tijd tot tijd krijgt de koers ook een duwtje in de rug als er een grote bank zich heeft aangesloten bij het Ripple netwerk. Omgekeerd kan het ook een keer gebeuren dat een bank zich terugtrekt.

Competitie

Met het faciliteren van internationaal betalingsverkeer zit Ripple in het vaarwater van Swift. Dit bedrijf faciliteert nu het huidige internationale betalingsverkeer. Hoewel Swift continu onder vuur ligt in verband met hacks, is ook deze organisatie bezig met het ontwikkelen van blockchain oplossingen voor het betalingsverkeer. Omdat Swift al een gevestigde positie heeft, is dit een rechtstreeks gevaar voor Ripple. Zelfs als de technologie die Ripple gebruikt technisch superieur is, kan het door de netwerkeffecten gebeuren dat de blockchain van Swift de internationale standaard wordt.

Cryptomania

In het eerste halfjaar van 2017 was er sprake van een heuse Cryptocurrency boom. In een periode van een halfjaar steeg de totale waarde van alle cryptomunten van iets minder dan 15 miljard dollar naar rond de 170 miljard dollar. De Ripple Koers profiteerde hier flink van mee en ging in een periode van een aantal maanden van 0,6 eurocent naar ongeveer 32,5 eurocent. De marktwaarde van alle cryptomunten is nu weer iets afgenomen, maar de koers van Ripple is iets verder gedaald dan je op basis van de marktwaarde zou vermoeden.

XRP die op de markt komen

Het bedrijf Ripple broedt nog op een enorme voorraad aan XRP. Van de 100 miljard Ripple Coins die er in omloop zijn, zijn ongeveer 55 miljard (data van mei 2017) nog in eigendom van Ripple Labs. Iedere maand worden er maximaal 1 miljard XRP verkocht. Dit heeft grote gevolgen voor de prijs. Er kan kunstmatige schaarste ontstaan als er ineens heel veel vraag naar XRP komt, maar het betekent ook dat er geleidelijk aan wat meer aanbod komt, terwijl de vraag wellicht gelijk blijft.

Hoe kun je als investeerder inspelen op veranderingen in de Ripple koers?

Ondanks dat de markt voor XRP niet klein is (rond de tien miljard dollar), kunnen er eenvoudig grote schommelingen optreden in de koers van de XRP. Je kunt hier prima op speculeren door Ripple coins te kopen. Bij het Nederlandse Bitvavokun je eenvoudig Ripple Coins kopen met iDeal. Als je gelooft in het Ripple project kun je natuurlijk ook prima Ripple Coins kopen en deze voor langere termijn vastzetten. Door middel van de prijsalerts van Litebit kun je ervoor zorgen dat je een herinnering krijgt als de koers van de Ripple Coin jouw doel heeft bereikt.

Koop nu XRP bij Bitvavo

Meer informatie over het kopen en opslaan van Ripple Coin