Mijn transacties zijn openbaar – is dat erg?

Het is een van de meestgestelde vragen aan de beheerder; is het wel veilig dat alle transacties van XRP openbaar zijn? Leg ik uit waarom het geen enkel probleem is dat de gegevens openbaar zijn.

Wat is er allemaal te zien?

Van iedere transactie op het XRP netwerk kun je zien wie de verzender en ontvanger is en hoeveel XRP er overgemaakt zijn. Je kunt zien wanneer de transactie plaatsvond, wat de transactiekosten zijn en hoeveel er nu in de verschillende wallets zit. Dit alles zie je in onderstaande voorbeeld.


Wat halen we hieruit?

Zonder extra informatie weten we niets. We weten dat een van de wallet op de reserve na is geleegd en dat de XRP is overgemaakt naar een wallet met een bescheiden stack, maar er is meer dat we niet weten.

Wat we weten we niet?

We weten bijvoorbeeld wie de eigenaars van deze wallets zijn. We weten ook niet waarom voor ongeveer €100 aan XRP (op dit moment heeft overgemaakt). Is het een transactie aan een vriend? Is iemand zijn wallets aan het samenvoegen? Heeft iemand iets gekocht met XRP? We kunnen er niets over zeggen.

Van sommige wallets is wel bekend van wie ze zijn. Dit is een van de portemonnees van Chris Larsen, een van de oprichters van Ripple. Met deze informatie weet je alleen dat Larsen er warmpjes bij zit. Voor de rest kun je heel weinig met deze informatie. Wij kunnen de wallet bijvoorbeeld niet hacken, omdat we de secret key, de pincode, van de wallet niet weten.

In die zin is het vergelijkbaar met je pinpas. Als je je pinpas aan een wildvreemde geeft, kan hij er niets mee (afgezien van contactloze betalingen). In theorie zou iemand je wel kunnen dwingen om de pincode te geven.

De belastingdienst

Ondanks dat er geen namen gekoppeld zijn aan wallets, betekent niet dat je straffeloos je bezit voor de fiscus kunt verzwijgen. Uiteindelijk ga je je XRP ooit verkopen via een exchange. Als je ineens via een exchange enkele tienduizenden euro’s overgemaakt krijgt, dan zul je wel moeten uitleggen hoe je hier aan komt. Bij de exchange is namelijk wel bekend wie jij bent.

Munten zonder openbare transacties
Er zijn cryptomunten die gesloten blockchains hebben. Dit betekent dat je niet kunt zien hoeveel munten er in welke portemonnee zitten. De transacties zijn niet openbaar. Monero is een voorbeeld van een privacy coin.

Voor het functioneren van XRP is het van belang dat de transacties openbaar zijn. Daarnaast hebben de privacymunten een andere functie dan XRP. Tot slot moet je ook je privacymunten uiteindelijk via een exchange kopen of verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *